Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΟΣΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ.

Τι είναι το άθλημα του orienteering (αγώνισμα προσανατολισμού);
Τι είναι το άθλημα του orienteering (αγώνισμα προσανατολισμού);
Το orienteering είναι ένα δημοφιλές άθλημα στην Ευρώπη, στο οποίο νέοι και ενήλικες προκαλούνται να βρουν συγκεκριμένα σημεία σε όμορφες γεωγραφικές περιοχές. Είναι μία δραστηριότητα που παρέχει ευχαρίστηση σ’ όλα τα επίπεδα συναγωνισμού, αλλά και όπου η αυτογνωσία (να γνωρίζει τα σωματικά και ψυχικά του αποθέματα) και η τεχνική ( να αποκωδικοποιήσει ο διαγωνιζόμενος τις δύσκολες λεπτομέρειες του χάρτη και του εδάφους) είναι βασικά για να ικανοποιηθεί από τον αγώνα. Το  orienteering έχει περιγραφεί σαν ΄΄ιστιοπλοΐα πάνω σε θάμνους΄΄,ή σαν ΄΄επίλυση σταυρόλεξου ενώ τρέχει κανείς με ράλι΄΄. Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί περιγράφουν τις δύο όψεις του αθλήματος: σωματική και πνευματική. Ο αγωνιζόμενος θα πρέπει να επιλύσει πολλά προβλήματα προσανατολισμού, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να διατηρήσει ένα γρήγορο ρυθμό βαδίσματος ή τρεξίματος προκειμένου να ολοκληρώσει τον αγώνα στο συντομότερο δυνατό χρόνο και όλα αυτά γνωρίζοντας κάθε στιγμή την θέση του στον χώρο.
Για την διεξαγωγή του αγωνίσματος χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένους,  λεπτομερείς χάρτες (εικόνες από το Google Earth, απλά τοπογραφικά διαγράμματα, ή χάρτες σχεδιασμένοι για άλλο λόγο, μπορεί να καταστήσουν έναν αγώνα από κακό έως επικίνδυνο) . Όποιος συμμετέχει υποχρεούται να επισκεφτεί τα σημεία ελέγχου τα οποία είναι σημειωμένα πάνω στον χάρτη και είναι πάντοτε χαρακτηριστικά του τόπου που διακρίνονται. Τα σημεία ελέγχου είναι μεγάλες τρίπλευρες σημαίες χρώματος πορτοκαλί και άσπρου, για να διακρίνονται εύκολα. Κάθε σημείο ελέγχου έχει έναν κωδικό αριθμό για αναγνώριση και ένα τρυπητήρι μ’ ένα μοναδικό σύστημα σήμανσης το οποίο χρησιμοποιείται από τους αγωνιζόμενους για να μαρκάρουν την κάρτα τους και να αποδείξουν ότι έχουν επισκεφτεί το σωστό σημείο ελέγχου.
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης το orienteering  διδάσκεται μέσα στο σχολικό πρόγραμμα. Χρησιμοποιείται επίσης, στην προπόνηση άλλων αγωνισμάτων, σαν μέτρο πρόληψης ή και θεραπείας κάποιων παθήσεων, σαν δραστηριότητα με εκπαιδευτικό ή ψυχαγωγικό χαρακτήρα κλπ. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν την βελτίωση απόδοσης και συμπεριφορών σε νέους αλλά και την βέλτιστη ψυχοσωματική υγεία ώριμων αθλητών.
Στην Ελλάδα έχουν λάβει μέρος σε αγώνες άτομα από 6 μέχρι 79 ετών, σε ένα πράγμα συμφώνησαν όλοι. Στο ότι ήταν μία πρόκληση για τα συναισθήματά τους αφού η εύρεση κάθε σημείου ήταν και μία ατόφια νίκη, αλλά και ότι στο τέλος θα μπορούσαν να έχουν κάνει μία πολύ καλύτερη επίδοση αφού μέσα στον αγώνα έκαναν πολλά και αδικαιολόγητα ( κατά τη γνώμη τους) λάθη. Είναι χαρακτηριστική η βελτίωση κάθε διαγωνιζόμενου από τον δεύτερο ή τρίτο κιόλας αγώνα.
Σε κάθε αγώνα υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαδρομές, έτσι ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να μπορούν να διαλέξουν μία διαδρομή που να ταιριάζει στις ικανότητες, στην εμπειρία τους αλλά και στο γούστο τους. Δεν είναι απαραίτητο να τρέχει κανείς, κάλλιστα μπορεί να περπατήσει, γεγονός που βοηθάει τους ηλικιωμένους ή άτομα με σωματικές αναπηρίες να λάβουν μέρος. Αντίθετα με τον κλασσικό αθλητισμό, η εκκίνηση δεν δίνεται για όλους τους συμμετέχοντες μαζί, αλλά χωριστά. Στην συνέχεια αφού αποφασίσει για την διαδρομή που θα ακολουθήσει ξεχύνεται στην περιοχή για να βρει τα σημεία όσο πιο γρήγορα μπορεί. Απαιτείται αυτοσυγκέντρωση και ψυχραιμία για να διατηρηθεί κανείς πάνω στην επιλεγμένη διαδρομή.
Οι σχεδιαστές του αγώνα έχουν την κύρια ευθύνη της διεξαγωγής του και φροντίζουν για την ευχαρίστηση των διαγωνιζομένων αλλά και για την ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων, καθώς και του περιβάλλοντος της περιοχής. Η σχεδίαση ενός αγώνα είναι μία επίπονη διαδικασία εκατοντάδων ωρών εργασίας, γιατί θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλές παράμετροι, όπως: το ποιοί θα συμμετάσχουν (ηλικία, φύλλο, εμπειρία, κίνητρο συμμετοχής, ειδικές ικανότητες ή αδυναμίες), την ποιότητα των χαρτών, τον καιρό πριν και κατά τον αγώνα, τις θέσεις εκκίνησης, τερματισμού, συνοδών, πάρκινγκ, υποστήριξης, το χρηματικό ποσό που μπορεί να διατεθεί, την βέλτιστη διαχείριση χώρων και αντικειμένων (ειδικά σημαιών και τρυπητηριών), τον έλεγχο εγκυρότητας του αγώνα (θέσεις, διαδρομές και κάρτες), την ασφάλεια , την επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς καθώς και με εφημερίδες, ραδιόφωνο κλπ, τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος της περιοχής ή του τοπικού πληθυσμού, τον συντονισμό γραμματείας, ελέγχου, ασφάλειας, αθλητών, συνοδών, τον τρόπο έκδοσης των αποτελεσμάτων, κλπ.
Στις 30 Ιουνίου 2012, πραγματοποιήθηκε στους Προμάχους Αλμωπίας ο τελευταίος αγώνας του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Προσανατολισμού. Υπήρχαν 9 διαφορετικές διαδρομές. Η πιο μικρή διαδρομή ήταν περίπου 1000 μέτρα σε δρόμους του χωριού χωρίς κίνηση καθώς και στο διπλανό πλατανόδασος και χωρίς υψομετρική διαφορά ( έλαβαν μέρος κυρίως παιδιά Α΄και Β΄ Δημοτικού χωρίς προηγούμενη εμπειρία). Στην μεγάλη διαδρομή αντρών έλαβαν μέρος μόνο άτομα που συμμετείχαν στο Πρωτάθλημα με αποδεδειγμένη εμπειρία και καλή φυσική κατάσταση. Η διαδρομή αυτή ήταν 8 περίπου χιλιόμετρα με υψομετρική διαφορά 300 μέτρων, κατά μήκος χειμάρρου και στις γύρω ράχες, με ποικιλία βλάστησης από τελείως γυμνά πεδία έως σχεδόν αδιάβατο πευκοδάσος, με γκρεμούς, σπηλιές και σπάνια γεωλογικά φαινόμενα. Στον αγώνα είχαν κληθεί διασώστες (ΕΔΟΜΑΚ Σκύδρας) και προσφέρθηκαν πολλοί εθελοντές από το χωριό, οι οποίοι είχαν ακροβολιστεί σε καίρια σημεία ,ώστε να επιβλέπουν τις κινήσεις των αθλητών, για την ασφάλειά τους αλλά και για να μην μπούν κατά λάθος σε επικίνδυνες ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές .
Ο αγώνας αυτός αν και σχεδιαζόταν 2 εβδομάδες υπήρξε ανάγκη να αλλάξει μέρος της σχεδίασής του στις 6 το πρωί, όταν υπήρξε μηχανικό πρόβλημα στο αυτοκίνητο 4Χ4 που μας είχε διατεθεί για την τοποθέτηση των σημαιών αρχικά αλλά και για την υποστήριξη των εθελοντών και των διασωστών κατά τον αγώνα. Ο αγώνας ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί ( με μισή ώρα καθυστέρηση) χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα άλλο πρόβλημα οι διαγωνιζόμενοι.
Για την συμμετοχή στους αγώνες οι διαγωνιζόμενοι πληρώνουν ένα μικρό ποσό για: κάλυψη των εξόδων του αγώνα (σημαίες, τρυπητήρια, ειδικά έντυπα, φωτοτυπίες, χάρτες, ειδικός εξοπλισμός, κλπ), για έξοδα επικοινωνίας (αφίσες, ενημερωτικά έντυπα, υποστήριξη ιστοσελίδας, κλπ), για μετάλλια (πέρσι δόθηκαν 61 αληθινά μετάλλια και 3 κύπελλα), για έξοδα συμμετοχής στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Προσανατολισμού, κλπ. Το κόστος παραμένει χαμηλό διότι τα έξοδα χαρτογράφησης στην Ελλάδα τα αναλαμβάνουν ιδιώτες χορηγοί ή η Παγκόσμια Ομοσπονδία Προσανατολισμού, και επίσης δεν πληρώνεται κανείς που κάνει χαρτογράφηση, σχεδίαση, γραμματεία ή προσφέρει οποιαδήποτε υπηρεσία στο αγώνισμα. Αν υπάρχουν έσοδα στο τέλος των αγώνων αυτά θα δοθούν για υποστήριξη αθλητών και στελεχών σε διεθνείς εκδηλώσεις, για την δημιουργία σεμιναρίου σχεδιαστών και προπονητών με εκπαιδευτές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και στην προσπάθεια να δημιουργηθεί Ελληνική Ομοσπονδία για το αγώνισμα.
Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2013, 30 αγώνες περίπου ( του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, των τριών Τοπικών Πρωταθλημάτων, Αλμωπίας, Θεσσαλονίκης και Λαυρεωτικής αλλά και ανεξάρτητοι αγώνες γνωριμίας με το άθλημα), καθώς και προπονήσεις, μαθήματα, παρουσιάσεις του αγωνίσματος και σεμινάρια. Αφορούσαν όλες τις ηλικίες από νήπια μέχρι υπερήλικες, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε ομάδας. Οι κανονισμοί και το πρόγραμμα του 3ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Προσανατολισμού (2013-2014), αποφασίστηκαν κατά την διεξαγωγή συνάντησης στους Προμάχους Αριδαίας στις 5 Οκτωβρίου 2013, όπου συμμετείχαν 35 περίπου ενδιαφερόμενοι για το αγώνισμα από ολόκληρη την Ελλάδα.
Διοργανωτές των αγώνων και των υπόλοιπων δράσεων, είναι:     Ο Ελληνικός Σύλλογος Αγωνιστικού Προσανατολισμού,  
και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πέλλας                            καθώς και διάφοροι τοπικοί φορείς ανά δράση (Νομαρχίες, Δήμοι, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Σύλλογοι, κλπ).
 Για την σχεδίαση των αγώνων υπεύθυνοι ορίστηκαν, οι:
 Κουκουρής Κωνσταντίνος (γυμναστής, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αγωνιστικού Προσανατολισμού)         
και ο            Καραδημητρίου Δημήτρης (μαθηματικός, συντονιστής της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Προμάχων Νομού Πέλλας)
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ:  
asprhpetra.blogspot.com
Κωνσταντίνος Κουκουρής 23920-21755 ή 6979-851001
 Δημήτρης Καραδημητρίου 23840-23865 ή 6974-778828



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου