Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΜΥΝΗΜΑ ΑΠΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΝΕΩΝ

1Ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ORIENTEERING ΝΕΩΝ
Από την Πέμπτη 26 μέχρι την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014, πραγματοποιήθηκε στην Στρούμιτσα της FYROM, το 1ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων για το αγώνισμα του Προσανατολισμού. 
Την Ελλάδα εκπροσώπησαν η Χριστίνα Μερτέκη από την Αθήνα, η οποία αγωνίστηκε στην κατηγορία W14 (κορίτσια 13 ή 14 ετών), και ο Νηρέας Καραδημητρίου από την Αριδαία, που αγωνίστηκε στην κατηγορία Μ12 (αγόρια 11ή 12 ετών). Τα παιδιά συνοδεύονταν από τους γονείς τους, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν όλα τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, διατροφής και συμμετοχής στους αγώνες.
Για τα παιδιά ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία. Αισθανόμενα άβολα στην αρχή, αφού θα έτρεχαν σε μία άγνωστη ξένη πόλη, με άγνωστους κατοίκους που κανείς δεν μιλάει την γλώσσα τους. Φοβισμένα έπειτα, αφού θα έτρεχαν με χάρτες που δεν είχαν ξαναδεί κάτι αντίστοιχο, με συσκευές σήμανσης που δεν είχαν ξαναγγίξει, μέσα από μία διαδικασία εκκίνησης τόσο απρόσωπη που θύμιζε παραγωγική αλυσίδα (έπρεπε να λάβουν εκκίνηση 1200 άτομα σε 2 ώρες), χωρίς καμία οδηγία πέρα από αυτές που έλαβαν από τους γονείς τους 10 λεπτά πριν ξεκινήσουν, όπου έμπαιναν στην ζώνη εκκίνησης (απαγορευμένη για προπονητές και συνοδούς). Αμήχανα μετά γιατί διαπίστωναν δίπλα τους την διαφορά (συνομήλικούς τους, προπονημένους, με ειδικό εξοπλισμό και εμπειρία από εκατοντάδες αγώνες, που είχαν έρθει στους αγώνες σαν ομάδα και όχι σαν φτωχοί συγγενείς). Υπεύθυνα και αποφασισμένα μετά την εκκίνηση, όπου είχαν να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους, τον χάρτη και τον τόπο. Αισθανόμενα την ευθύνη ότι εκπροσωπούν την χώρα τους, και διαπιστώνοντας για άλλη μια φορά, ότι το orienteering είναι ένα αγώνισμα για όλους, που απαιτεί σεμνότητα και σοβαρότητα, όπου όλα είναι πιθανά, και όλα παλεύονται μέχρι τέλους.
Για τους μεγαλύτερους, πέρα από την αγωνιστική εμπειρία (γιατί και εμείς αγωνιστήκαμε στις OPEN κατηγορίες), ήταν ένα μεγάλο σχολείο, για το πώς μία μικρή επαρχιακή πόλη, σε μία τόσο μικρή και φτωχή χώρα, ζήτησε, της ανατέθηκε και πραγματοποίησε, μία τόσο μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ήταν χαρακτηριστική η φιλοξενία των κατοίκων και η προσπάθεια όλης της πόλης να βοηθήσει οποιονδήποτε σε ότι μπορούσε να χρειαστεί. Ήταν επίσης χαρακτηριστικός ο επαγγελματισμός που αντιμετώπιζαν όλα τα θέματα τα στελέχη και οι εθελοντές (περισσότερα από 600 άτομα), που κατάφεραν να υλοποιήσουν μία τόσο άρτια διοργάνωση.

Συγχαρητήρια, πρώτα στα παιδιά , ύστερα στους διοργανωτές και τους κάτοικους αυτής της πόλης, και τέλος στους γονείς.


Και μια ευχή, με παράπονο, από τον δάσκαλο, Δημήτρη Καραδημητρίου:  Ας αποκτήσουν τα παιδιά μας γονείς, και ο τόπος μας πολίτες και πολιτικούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου