Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ORIENTEERING

ΕΝΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ’’ΑΘΛΗΤΕΣ’’

ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ORIENTEERING)
Το orienteering είναι ένα νέο στην Ελλάδα άθλημα, στο οποίο όσοι ασχοληθούν, καλούνται να εντοπίσουν συγκεκριμένα σημεία σε όμορφες γεωγραφικές περιοχές μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου χάρτη. Μπορεί να περιγραφεί σαν δράση με τρείς όψεις, την σωματική, την ψυχολογική και την διανοητική. Η αυτογνωσία (να γνωρίζει τα σωματικά και ψυχικά του αποθέματα) και η τεχνική (να αποκωδικοποιήσει τις λεπτομέρειες του χάρτη και του εδάφους) είναι βασικά για να ικανοποιηθεί ο καθένας από τον αγώνα.
Σε κάθε αγώνα υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαδρομές, έτσι ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να μπορούν να διαλέξουν μία διαδρομή που να ταιριάζει στις ικανότητές, στην εμπειρία, στο γούστο, στην ηλικία τους (στην Ελλάδα συμμετέχουν σταθερά, άτομα από 6 ως 81 ετών).
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης το orienteering  διδάσκεται μέσα στο σχολικό πρόγραμμα. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν την βελτίωση επιδόσεων (μαθητικών και αθλητικών) και συμπεριφορών σε νέους, και την ενδυνάμωση της λογικομαθηματικής, της σωματικής-κιναισθητικής, της ενδοπροσωπικής, της φυσιοκρατικής, της χωρικής και της συναισθηματικής τους ευφυΐας. Χρησιμοποιείται επίσης, στην προπόνηση άλλων αγωνισμάτων, σαν μέτρο πρόληψης ή και θεραπείας κάποιων παθήσεων, σαν δραστηριότητα με εκπαιδευτικό ή ψυχαγωγικό χαρακτήρα κλπ. Έχει αποδειχτεί επίσης η βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας ώριμων αθλητών.
Τα τελευταία τρία χρόνια με την στήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πέλλας, η Αλμωπία έχει γίνει το κέντρο του αγωνίσματος αφού εδώ γίνονται το 70% των δράσεων και έρχονται περισσότερα από τα μισά μετάλλια Πανελλαδικά.
Σύντομα θα γίνει παρουσίαση του αγωνίσματος στην Αριδαία, και θα προγραμματιστεί όπου αλλού ζητηθεί.
Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου ξεκινάνε μαθήματα orienteering στην Σωσάνδρα Αλμωπίας.
Μέσα στον Οκτώβρη δεν θα γίνουν αγώνες στην Ελλάδα, αλλά τον Νοέμβρη του 2014, θα γίνουν αγώνες στην Σωσάνδρα και το Γαρέφι Αλμωπίας, στην Σκύδρα, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στο Λαύριο και στο Σούνιο Αττικής. Και ίσως και στον Εξαπλάτανο Αλμωπίας. Οι ακριβείς ημερομηνίες και οι προκυρήξεις των αγώνων, θα ανακοινωθούν σύντομα.
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ:
Asprhpetra.blogspot.com
Γυμνάσιο Προμάχων : 23840-75270

Καραδημητρίου Δημήτρης : 23840-23865 ,  6974-778828    karadimitrioud@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου