Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ανακοίνωση για τους αγώνες Προσανατολισμού που γίνονται στην Αριδαία - ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ


Πρόμαχοι 24-4-2012

Ανακοίνωση για τους αγώνες Προσανατολισμού που  γίνονται στην Αριδαία.
(Διαμόρφωση τελικών κανόνων, Πρωταθλήματος Προσανατολισμού Αλμωπίας)

Η Περιβαλλοντική Ομάδα Γυμνασίου Προμάχων, ο Ελληνικός Σύλλογος Αγωνιστικού Προσανατολισμού η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πέλλας-Αγωγή Περιβάλλοντος, διοργανώνουν Πρωτάθλημα Προσανατολισμού στην Αριδαία, με την συνεργασία του Δήμου Αλμωπίας. Την  ευθύνη για την διεξαγωγή των αγώνων και την έκδοση των αποτελεσμάτων, έχει η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Προμάχων, η οποία αποτελεί και την Οργανωτική Επιτροπή.

Μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε από 6 μέχρι 106 ετών, αφού υπάρχουν διαφορετικές διαδρομές για κάθε κατηγορία διαγωνιζομένων. Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να αγωνιστεί μόνος του ή σε μικρές ομάδες . Μπορούν να λάβουν μέρος και μικρότερα παιδιά, αρκεί να συνοδεύονται από ενήλικο.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν, όλοι, στην Αριδαία και την γύρω περιοχή. Ο πρώτος αγώνας έγινε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011, ο οποίος ήταν πιλοτικός ( δεν βαθμολογήθηκαν οι διαγωνιζόμενοι, μόνο τα σχολεία), και έγινε για την απόκτηση εμπειρίας και για τους διαγωνιζόμενους και για την οργανωτική επιτροπή. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα 5 αγώνες και έπονται άλλοι 4. Οι επόμενοι αγώνες θα γίνουν: την Κυριακή 29 Απρίλη στο Γαρέφι, την Κυριακή13 Μάη στη Σωσάνδρα, την Κυριακή 3 Ιουνίου (θα ανακοινωθεί ο τόπος) και το Σάββατο 23 ή την Κυριακή 24 Ιουνίου (θα ανακοινωθεί ο τόπος και ο ακριβής χρόνος). Οι αγώνες, γίνονται σταδιακά πιο δύσκολοι, και στο θέμα της φυσικής κατάστασης, και κυρίως στο θέμα του Προσανατολισμού, με δυσκολότερους χάρτες και χρήση πυξίδας. Εκτός αγώνων θα πραγματοποιούνται δωρεάν μαθήματα προσανατολισμού , χρήσης χάρτη και πυξίδας, και παρουσιάσεις για το αγώνισμα, όπου ζητηθούν, αρκεί να ζητηθούν εγκαίρως. Για τον  τόπο διεξαγωγής των αγώνων, και την αφετηρία, υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση, μέσα από τον τύπο, email, και την ιστοσελίδα asprhpetra.blogspot.com. Χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής σε κάθε διαγωνιζόμενο.

Το κόστος συμμετοχής είναι 3 Ευρώ για κάθε ανήλικο, 10 Ευρώ για κάθε ενήλικο την πρώτη φορά που λαμβάνει μέρος και 3 Ευρώ τις επόμενες. Σε συλλόγους η συμμετοχή καθορίζεται μετά από συμφωνία. Τα έσοδα από την συμμετοχή των διαγωνιζομένων δεν καλύπτουν τα έξοδα της διοργάνωσης, παρά την οικονομία σε υλικά και μεθόδους χαρτογράφησης που κάνει η ΠΟΓΠ, με συνέπεια η ποιότητα των αγώνων να μην έχει φτάσει στο επίπεδο που έχουμε την δυνατότητα. Το αγώνισμα του Προσανατολισμού είναι ένα αγώνισμα που απαιτεί μεγάλα έξοδα για την διοργάνωσή του, όπως: Έξοδα κατασκευής πρωτότυπων χαρτών, φωτοτυπίες ( χάρτες, πλαστικοποιήσεις, οδηγίες, βεβαιώσεις συμμετοχής, καρτέλες διαγωνιζομένων, κλπ ), έπαθλα (πολλά έπαθλα αφού υπάρχουν πολλές κατηγορίες), αγορά ή ενοικίαση απαραιτήτων συσκευών (ρολόγια, ειδικές σημαίες, τρυπητήρια, πυξίδες, κλπ), αντικατάσταση συσκευών λόγω έντονης φθοράς (έχουν χαθεί 5 σημαίες και 8 τρυπητήρια), έξοδα επικοινωνίας ( αφίσες, πανό, κλπ). Για τις ανάγκες των αγώνων έχουν χαρτογραφηθεί, με τεράστια ακρίβεια, περίπου 3600 στρέμματα στην Αριδαία, την Σωσάνδρα, τους Προμάχους και το Γαρέφι. Το κόστος των εξιδεικευμένων αυτών χαρτογραφήσεων, αν γινόταν από επαγγελματίες χαρτογράφους του αθλήματος ( δεν υπάρχουν στην Ελλάδα) θα υπερέβαινε τα 20000 Ευρώ. Έχουν αφιερωθεί από τα μέλη της ΠΟΓΠ περισσότερες από 1300 ώρες εργασίας.

Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα:
Γυμνάσιο Προμάχων       2384075270
Δημήτρης Καραδημητρίου (συντονιστής της ΠΟΓΠ)    6974778828

Μετά την διεξαγωγή και του 5ου αγώνα η Οργανωτική Επιτροπή, συνεδρίασε και κατέληξε στα εξής:

Οι κατηγορίες που διαγωνίζονται είναι:

ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΑ ΑΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΔΑ Γεννημένοι 2005 ( Α΄ Δημοτικού) 1-3
ΔΒ Γεννημένοι 2004 ( Β΄ Δημοτικού) 1-3
ΔΓ Γεννημένοι 2003 ( Γ΄ Δημοτικού) 1-3
ΔΔ Γεννημένοι 2002 ( Δ΄ Δημοτικού) 1-3
ΔΕ Γεννημένοι 2001 ( Ε΄ Δημοτικού) 1-3
ΔΣΤ Γεννημένοι 2000 ( ΣΤ΄ Δημοτικού) 1-3
ΓΥ-ΚΟΡΙΤΣΙΑ Γεννημένοι 1997-1999 (μαθητές Γ/σίου) 1-3
ΓΥ-ΑΓΟΡΙΑ Γεννημένοι 1997-1999 (μαθητές Γ/σίου) 1-3
ΛΥ-ΚΟΡΙΤΣΙΑ Γεννημένοι 1994-1996 (μαθητές Λυκείων) 1-3
ΛΥ-ΑΓΟΡΙΑ Γεννημένοι 1994-1996 (μαθητές Λυκείων) 1-3
ΕΝ-ΓΥΝΑΙΚΕΣ Γεννημένοι πριν το1993 1-3
ΕΝ-ΑΝΔΡΕΣ Γεννημένοι πριν το1993 1-3

Τα μέλη της ΠΟΓΠ, δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα Αλμωπίας.
Πραγματοποιείται επίσης Πρωτάθλημα Γυμνασίων.
Οι 8 πρώτοι αγώνες του Πρωταθλήματος Αλμωπίας, εντάσσονται στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Προσανατολισμού. Οι διαγωνιζόμενοι των κατηγοριών ΛΥ και ΕΝ αυτόματα συμμετέχουν στο 1ο ΠΠΠ, οι μικρότεροι σε ηλικία διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν και αυτοί, αν το επιθυμούν, αρκεί να αγωνιστούν σε μία από τις μεγάλες διαδρομές.
Σε κάθε αγώνα, στο εξής, θα υπάρχουν 5 διαδρομές ( Α, Β, Γ, Δ, Ε). Όποιος επιλέξει κάποια από τις διαδρομές Γ, Δ, Ε, αυτόματα μπαίνει σε κατάταξη για το 1ο ΠΠΠ. Επειδή διαγωνιζόμενοι της ίδιας κατηγορίας μπορεί να επιλέξουν διαφορετική διαδρομή, θα έχουν οριστεί από τον σχεδιαστή των διαδρομών ειδικός συντελεστής προσαρμογής των επιδόσεων σε κοινή κλίμακα.
                 
Έπαθλα:
Στα ατομικά αγωνίσματα θα δοθούν τρία μετάλλια ( χρυσό, αργυρό,  μπρούτζινο) ανά κατηγορία.
Στο Πρωτάθλημα Γυμνασίων θα δοθούν τρία κύπελλα  ( χρυσό, αργυρό,  μπρούτζινο).
Τα παιδιά που συμμετέχουν στις κατηγορίες ΔΑ, ΔΒ, ΔΓ, ΔΔ, ΔΕ, ΔΣΤ, θα πάρουν όλα αναμνηστικό μετάλλιο, αρκεί να έχουν λάβει μέρος σε δύο τουλάχιστον αγώνες.
Τα παιδιά της ΠΟΓΠ θα πάρουν όλα ιδιαίτερο αναμνηστικό.
Για να λάβει κάποιος μετάλλιο πρέπει να έχει πάρει μέρος σε τουλάχιστον δύο αγώνες.

Τρόπος βαθμολόγησης ατομικών κατηγοριών:
Οι βαθμοί είναι ανά άτομο.
Για να βαθμολογηθεί, κάποιος πρέπει να έχει εντοπίσει, τουλάχιστον το75% των σημείων. Πρώτοι είναι αυτοί που έχουν βρει όλα τα σημεία, στον συντομότερο χρόνο, μετά αυτοί που έχουν χάσει μόνο 1 σημείο, κλπ.
Βαθμούς για την τελική κατάταξη παίρνουν οι 10 πρώτοι.
ΘΕΣΗ                                                ΒΑΘΜΟΙ
                ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 1 ΑΤΟΜΟ          2 ΑΤΟΜΑ      3 ΑΤΟΜΑ
   1ος                                      12                        9                  7
   2ος                                      10                        7.5               6
   3ος                                        8                        6                  5
   4ος                                        7                        4.5               4
   5ος                                        6                        3.5                3
   6ος                                        5                        3                2.5
   7ος                                        4                        2.5              2
   8ος                                        3                        2                1.5
   9ος                                        2                        1.5              1
  10ος                                       1.5                       1               0.5

Για την τελική βαθμολογία σε κάθε κατηγορία, θα αφαιρεθούν οι δύο χειρότερες βαθμολογίες από τους 7 πρώτους αγώνες.
Στον 8ο και τον 9ο αγώνα η βαθμολογία θα διπλασιαστεί.
Στον 9ο αγώνα ο κάθε διαγωνιζόμενος θα αγωνιστεί μόνος του.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, προηγούνται: α) αυτοί που έχουν λάβει μέρος σε περισσότερους αγώνες, β) αυτοί που έχουν τις περισσότερες πρώτες θέσεις, γ) αυτοί που είχαν καλύτερη επίδοση στον 9ο αγώνα, στον 8ο κλπ.

Για το Πρωτάθλημα Γυμνασίων, θα βαθμολογείτε η κάθε έγκυρη συμμετοχή, με 1 βαθμό η τελευταία, 2 η επόμενη, και εξής, και θα αθροίζονται οι 4 πρώτοι από κάθε σχολείο.

Οι αλλαγές αυτές στους κανόνες έγιναν με κίνητρο να αποκτήσουν οι αγώνες μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς και οι νέοι διαγωνιζόμενοι ( που θα ανακαλύψουν το αγώνισμα στο σύντομο μέλλον) να έχουν αρκετές πιθανότητες να κερδίσουν κάποιο μετάλλιο ή την δυνατότητα να συμμετέχουν στους τελικούς αγώνες του 1ου ΠΠΠ που θα δημιουργήσουν, τις πρώτες επίσημες Εθνικές Ομάδες (Αντρών-Γυναικών, Εφήβων-Νεανίδων, Παίδων-Κορασίδων) που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους επόμενους μεγάλους διεθνείς αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου