Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Γιατί; Να κάνω Προσανατολισμό;


Τι είναι το άθλημα του orienteering (αγώνισμα προσανατολισμού);
Το orienteering είναι ένα δημοφιλές άθλημα στην Ευρώπη, στο οποίο νέοι και ενήλικες προκαλούνται να βρουν συγκεκριμένα σημεία σε όμορφες γεωγραφικές περιοχές. Είναι μία δραστηριότητα που παρέχει ευχαρίστηση σ’ όλα τα επίπεδα συναγωνισμού, αλλά και όπου η αυτογνωσία (να γνωρίζει τα σωματικά και ψυχικά του αποθέματα) και η τεχνική ( να αποκωδικοποιήσει ο διαγωνιζόμενος τις δύσκολες λεπτομέρειες του χάρτη και του εδάφους) είναι βασικά για να ικανοποιηθεί από τον αγώνα. Το  orienteering έχει περιγραφεί σαν΄΄ ιστιοπλοΐα πάνω σε θάμνους΄΄,ή σαν ΄΄επίλυση σταυρόλεξου ενώ τρέχει κανείς με ράλι΄΄. Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί περιγράφουν τις δύο όψεις του αθλήματος: σωματική και πνευματική. Ο αγωνιζόμενος θα πρέπει να επιλύσει πολλά προβλήματα προσανατολισμού, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να διατηρήσει ένα γρήγορο ρυθμό βαδίσματος ή τρεξίματος προκειμένου να ολοκληρώσει τον αγώνα στο συντομότερο δυνατό χρόνο και όλα αυτά γνωρίζοντας κάθε στιγμή την θέση του στον χώρο.
Το orienteering είναι ένα άθλημα προσανατολισμού που χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένους και λεπτομερείς χάρτες. Όποιος συμμετέχει υποχρεούται να επισκεφτεί όλα τα σημεία ελέγχου τα οποία είναι σημειωμένα πάνω στον χάρτη και είναι πάντοτε χαρακτηριστικά του τόπου που διακρίνονται. Τα σημεία ελέγχου είναι μεγάλες τρίπλευρες σημαίες χρώματος πορτοκαλί και άσπρου, για να διακρίνονται εύκολα. Κάθε σημείο ελέγχου έχει έναν κωδικό αριθμό για αναγνώριση και ένα τρυπητήρι μ’ ένα μοναδικό σύστημα σήμανσης το οποίο χρησιμοποιείται από τους αγωνιζόμενους για να μαρκάρουν την κάρτα τους και να αποδείξουν ότι έχουν επισκεφτεί το σωστό σημείο ελέγχου.
Όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να διαλέξουν μία διαδρομή που να ταιριάζει στις ικανότητες και στην εμπειρία τους. Δεν είναι απαραίτητο να τρέχει κανείς, κάλλιστα μπορεί να περπατήσει, γεγονός που βοηθάει τους ηλικιωμένους ή άτομα με σωματικές αναπηρίες να λάβουν μέρος. Αντίθετα με τον κλασσικό αθλητισμό, η εκκίνηση δεν δίνεται για όλους τους συμμετέχοντες μαζί, αλλά χωριστά. Στην συνέχεια αφού αποφασίσει για την διαδρομή που θα ακολουθήσει ξεχύνεται στην περιοχή για να βρει τα σημεία όσο πιο γρήγορα μπορεί. Απαιτείται αυτοσυγκέντρωση και ψυχραιμία για να διατηρηθεί κανείς πάνω στην επιλεγμένη διαδρομή.  Νικητής είναι αυτός που θα ολοκληρώσει την διαδρομή στο συντομότερο δυνατό χρόνο έχοντας εντοπίσει όλα τα σημεία σωστά.
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης το orienteering  διδάσκεται μέσα στο σχολικό πρόγραμμα, χρησιμοποιείται: στην προπόνηση άλλων αγωνισμάτων, σαν μέτρο πρόληψης ή και θεραπείας κάποιων παθήσεων, σαν δραστηριότητα με εκπαιδευτικό ή ψυχαγωγικό χαρακτήρα κλπ.
Στην Ελλάδα έχουν λάβει μέρος σε αγώνες άτομα από 6 μέχρι 75 ετών, σε ένα πράγμα συμφώνησαν όλοι. Στο ότι ήταν μία πρόκληση για τα συναισθήματά τους αφού η εύρεση κάθε σημείου ήταν και μία ατόφια νίκη, αλλά και ότι στο τέλος θα μπορούσαν να έχουν κάνει μία πολύ καλύτερη επίδοση αφού μέσα στον αγώνα έκαναν πολλά και αδικαιολόγητα ( κατά τη γνώμη τους) λάθη.
Στην Αλμωπία έχουν πραγματοποιηθεί αλλά θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον αγώνες ( του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, του Πρωταθλήματος Αλμωπίας και του Πρωταθλήματος Γυμνασίων-Λυκείων Νομού Πέλλας), προπονήσεις, μαθήματα, παρουσιάσεις του αγωνίσματος και σεμινάρια. Θα αφορούν όλες τις ηλικίες από νήπια μέχρι υπερήλικες προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε ομάδας.
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ:
asprhpetra.blogspot.com
Γυμνάσιο Προμάχων 23840-75270
Δημήτρης Καραδημητρίου 23840-23865 ή 6974-778828

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ:
Κυριακή 18 Νοεμβρίου στην Αριδαία (4ο Δημοτικό Σχολείο ).
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στην Σωσάνδρα (Παιδική χαρά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου